Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, yapıların güvenilirliği her geçen gün daha da üzerinde durulması gereken bir konu haline geliyor. Yapıların güvenli hale getirilmesi ile ilgili farklı yöntemler inşaat literatüründe kendine yer bulsa da, yapıların bulundukları coğrafi bölge iklim ve zemin koşulları yapı güvenliği ile ilgili farklı yaklaşımları zorunlu kılıyor.
Türkiye’nin birçok ilinde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken mevcut kullanım ömrünü doldurmuş betonarme yapılar yıkılarak yeniden yapılıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında illere ve hatta ilçelere göre imar durumları değişkenlik gösterebiliyor. Peki kentsel dönüşüm kapsamında binanın yeniden yıkılıp yapılması dışında binayı güvenli hale getirebilmek mümkün mü?
Kentsel dönüşüm kapsamına girmeyen binalar için betonarme yapıları en güvenli hale getirmenin başlıca çözümü olarak bina güçlendirme öne çıkıyor. Bina güçlendirme uygulaması başlangıcında mevcut binanın taşıyıcı elemanları, zemin koşulları analiz edilerek bir güçlendirme projesi ortaya çıkıyor. Çıkan proje kapsamında binanın hangi yöntemle ne şekilde güçlendirileceği sorusu da yanıtlanmış oluyor.
Bina güçlendirme çalışmalarında çözümün söz konusu yapıya uygun olarak geliştirildiğini söyleyerek başlamakta fayda var. Zira aynı hat üzerinde yer alan yan yana farklı betonarme yapıların bile olası bir depremde farklı reaksiyonlar gösterebildiği kanıtlanmış durumda. Bunun teorik olarak birkaç nedeni olabilir;
Yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak binada uygulanacak yapı güçlendirme çözümü farklılık gösterebilir.